Melkweg|Fritom draait pilot met elektrische truck

Verduurzaming wagenpark

26 juli 2023

20230712 145743

De toekomst van elektrisch rijden

Na personenauto's en bussen staan nu ook trucks aan de vooravond van elektrificatie. Elektrificatie van trucks is minder vanzelfsprekend dan bij auto's. Trucks zijn zwaarder en worden vaker ingezet over langere afstanden. Gezien de kleine marges staan vervoerszekerheid en kostenefficiëntie bovendien centraal. Dit maakt een goede analyse noodzakelijk. 

 

DSCF4123
DSCF4118

Op weg naar verduurzaming

Het doel is om als ondernemer de komende jaren na te denken over het verduurzamen van het wagenpark. Uiteindelijk worden er in de toekomst geen dieselmotoren meer geproduceerd door de fabrikanten. In het kader van duurzaam ondernemen en C02 besparing zijn we opzoek naar een vervanging van fossiele brandstof. Dit is ook de reden dat we nu al nadenken en onderzoeken welke alternatieven er mogelijk zijn in de toekomst en wat hier voor nodig is om dit rendabel te maken.

Pilot E-Truck RMO

Als onderdeel van Fritom Group nemen wij onze verantwoordelijkheid serieus en leveren wij een actieve bijdrage aan de Roadmap 2050. We zijn ons bewust van de uitdagingen die de toekomst van transport en logistiek met zich meebrengt en zijn vastbesloten om duurzaamheid en CO2-reductie serieus te nemen. Belangrijk hierbij is een CO2-neutraal wagenpark, waarbij wij nu al bezig zijn met het onderzoeken van alternatieve vormen van brandstof.

Een elektrische voertuig stelt ondernemers en chauffeurs en planners voor een nieuwe uitdaging. Welke laadinfrastructuur is er nodig. Hoe beïnvloedt de beperkte actieradius de transportactiviteiten en winstgevendheid. Maar ook de efficiëntie van de ritten door het toegenomen gewicht en beperkte actieradius. Wat is de invloed van weersomstandigheden en rijgedrag op het energieverbruik. Doormiddel van de pilot hopen we hier meer inzicht te krijgen in deze vragen en daar hebben we de chauffeurs bij nodig. 

Om goede en doordachte keuzes te maken op dit gebied zijn we gestart met een veelbelovende pilot met een volledig elektrische truck. In deze periode gaan wij waardevolle data verzamelen over de prestaties van de truck. Alle geworven data moeten gaan uitwijzen of het nu al handbaar is om volledig elektrisch te kunnen opereren.

 

DSCF4261

Samenwerking Volvo en Caparis

Deze pilot doen wij in samenwerking met onze vaste partners Volvo en Caparis. Volvo leverde ons de truck en verzorgde een training met presentatie bij de start van de pilot. 

Caparis zorgt met hun laadpaal ervoor dat we deze wagen kunnen opladen en met een gerust hart van A naar B kunnen rijden.

Ontwerp Zonder Titel (15)
DSCF4183