Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bij Melkweg|Fritom vinden we aandacht voor het leveren van een positieve bijdrage aan de samenleving erg belangrijk. Niet voor niets staat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) al jaren hoog op de agenda. Dit MVO-beleid is een vast onderdeel van de bedrijfsstrategie, zodat we voortdurend bewust blijven.

Duurzaam op de weg

We maken als logistieke dienstverlener uiteraard veel kilometers. Met intermodale oplossingen proberen we dit zo duurzaam mogelijk te doen. Vaak wordt de grootste afstand duurzaam afgelegd per trein of schip en maken we alleen voor het voor- en natransport van de tankcontainers gebruik van wegvervoer. Het certificaat ‘Duurzaam op de weg’ is een externe waardering van onze stappen naar een duurzamere wereld. Onze bandenservice wordt uitgevoerd op basis van speciale criteria en hierdoor kunnen we onze CO2 uitstoot verder reduceren.

Afbeelding1 (1)

Pilot E truck voor duurzame melkcollectie

Als onderdeel van Fritom Group nemen wij onze verantwoordelijkheid serieus en leveren wij een actieve bijdrage aan de Roadmap 2050. We zijn ons bewust van de uitdagingen die de toekomst van transport en logistiek met zich meebrengt en zijn vastbesloten om duurzaamheid en CO2-reductie serieus te nemen. Belangrijk hierbij is een CO2-neutraal wagenpark, waarbij wij nu al bezig zijn met het onderzoeken van alternatieve vormen van brandstof.

We kondigen met trots de aanschaf van een elektrische truck aan om de praktijk van melkverzameling te transformeren. Door middel van een innovatieve pilot met een elektrische truck, waarbij 24/7 en 365 dagen per jaar de melk voor Friesland Campina zal worden gecollecteerd, zal een indrukwekkende besparing van ongeveer 500.000 kg CO2 tot gevolg heeft. De elektrische truck, een DAF XD Electric, zal worden geleverd door BSF Leeuwarden, leverancier van DAF trucks en duurzame transportoplossingen. BSF Leeuwarden zal ook de ondersteuning bieden om deze pilot tot een succes te maken.

Deze vooruitstrevende pilot markeert een belangrijke mijlpaal in de inzet van Melkweg|Fritom voor een duurzame toekomst. Als pioniers op het gebied van duurzaam transport heeft de Fritom Group zich al lange tijd ingezet om bij te dragen aan een groenere wereld.

Deze pilot benadrukt het streven van Melkweg|Fritom naar duurzaamheid en milieubehoud. Door gebruik te maken van schone energiebronnen en efficiënte transportmethoden, gaat het bedrijf een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd de operationele efficiëntie te verbeteren.

"Wij zijn verheugd om te starten met deze pilot," aldus Ab Doorenbos, Algemeen directeur van Melkweg|Fritom. "Door het gebruik van elektrische voertuigen voor melkcollectie zullen we niet alleen de CO2-uitstoot drastisch verminderen, maar ook een nieuwe standaard zetten voor duurzaamheid in de transportsector. Het doel van de pilot is de randen van de mogelijkheden van elektrisch transport binnen het RMO vervoer op te zoeken. Hierdoor kunnen Melkweg|Fritom, alsook onze opdrachtgever Friesland Campina kennis op doen om de visie voor de toekomst te bepalen."

Deze pilot is een voorbeeld van de voortdurende inzet van Melkweg|Fritom om innovatieve oplossingen te vinden die de impact op het milieu minimaliseren. Friesland Campina zal ons ondersteunen op dit pad naar een duurzamere toekomst.

Duurzaam op kantoor

Voor ons energie-neutrale kantoorpand met garage en wasstraat is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. Op het dak prijken zonnepanelen en het regenwater dat we opvangen wordt gebruikt voor het schoonmaken van het materieel en het doorspoelen van de toiletten. Zelfs het fietsenhok is ‘groen’: deze is gemaakt van een gerecyclede tankcontainer.

Bidon Fritom 105
Arthur Smeets Melkweg Fritom 2019 07 04 1054

Lokale betrokkenheid

Met verschillende activiteiten willen we een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Daarom supporten wij lokale initiatieven. Een voorbeeld: eerder steunden wij onder andere Stichting Team Wybe en de Stichting Noordzeeziekte. Met de gehele Fritom Group steunen wij Stichting WensAmbulance. 

Daarnaast sponsoren wij:

  • Vogelwacht Bolsward e.o. 
  • Vogelwacht IJlst - Oosthem e.o. 
  • Agrarische Natuurfonds
  • Oranje Comite Bolsward
  • Heamiel 
  • Kaatsvereniging Achlum
  • Korfbalvereniging Westergo
  • Stichting Straattheater Bolstjurrich

 

 

Ontwerp Zonder Titel (9) (1)

Goed werkgeverschap

Melkweg|Fritom wil graag een goede en sociale werkgever zijn. Je bereikt mooie dingen immers alleen als je ze samen doet. Een highlight was bijvoorbeeld een antislipcursus en rijvaardigheidstraining. Want veilig naar je werk en weer veilig naar huis vinden we enorm belangrijk.